Siris dagbok

Siris dagbok

                                                                           
20/9 2016
Dagen började precis som den brukar i min härliga valptillvaro. Förutom att vi var tre färre syskon kvar idag. På eftermiddagen så kom det två stycken tvåbenta som jag aldrig nosat på förut. Det måste vara något fel på dom, närsynta eller så. Bägge var alldeles intill mig och granskade från topp till tass. Dom babblade något om husse och matte och jag blev lite irriterad när dom lyfte upp mig för tredje gången. Någon måtta får det väl vara på gästvänligheten. Jag strosade till min köksbänk och somnade intill den, struntade fullkomligt i mattar, hussar och övriga världen.

                                                                   

Tror ni inte att jag hann bara somna så kom den ena som kallade sig matte och lyfte upp mig igen. Den här gången orkade jag inte protestera utan la min nos på hennes arm och det verkade hon nöjd med för där blev jag kvar. Hon blev nog så förtjust i mig för jag bars ut till något som kallades bil med en pudel kompis i. Förutom att jag fick kissa förstås och träffa min nye kompis en liten stund. Det var ju bra för färden i den brummande saken var inte kul alls. Maten kom upp och det enda jag ville var att få komma tillbaka till mina syskon och mitt hem. Matte strök mig över pälsen ibland och det tackar jag henne för. Natten kom och till slut stannade vi utanför ett rött hus innehållandes två kattor också- Oskar och Jansson. Dom var ju måttligt roade när jag kom så dom tvärvände och gick ut. Fint välkomnande må jag säga, nåja inne i köket gick jag till attack mot ett ben som fanns där. Det spritter i alla fyra ben och kliar i tänderna efter att varit stilla i så många timmar att sen natten blev sömnlös för matte rår då inte jag för. Oskar och Jansson protesterade natten lång genom att krafsa på fönstret i sovrummet- från utsidan för att vara på den säkra sidan. Ja jag vet, jag är ju en riesen men inte visste jag att dom visste det.

21/9
Jag hade totalt glömt bort hur matte såg ut men inte minns jag henne så som hon såg ut när jag vaknade. Hennes ögon var röda och dom var liksom slutna på ett konstigt sätt när vi träffades igen vid fyra på morgonen. Hon älskar nog kaffe för det gick åt mängder. Lite senare fick jag följa med ut och börja upptäcka världen därute som kommer att vara min.
                                                                               

 Tänk vad stor den är!
                                                                             
 Matte och jag väckte en av mina extra hussar som fick kliva upp 06.15. Han bor i ett hus intill med tre stora trappsteg upp. Men riesen som jag är så kom jag så upp till slut. Han fick lite morgon pussar han med. Det syns att matte och han är släkt med varandra för hans ögon var lika smala som mattes. Dagen blev spännande, det var otroligt mycket att upptäcka både inomhus och utomhus. Gården har en stor sten som jag redan tagit till min fast jag vågade inte riktigt gå upp på den – än. Senare under dagen kom det en till extra husse och matte men deras ögon var stora och såg ut som vanligt så dom kanske inte är släkt ändå, dom fick lite pussar iallafall jag är inte snål av mig. Jag har även upptäckt den härligt stora vattenskålen av keramik som finns i köket. Den kan man nästan bada i om man vill. Jag doppade mig inte, bara öste ur lite med mina tassar det var så härligt! Städa fick jag börja med på en gång. Mattan på toaletten behövde verkligen ruskas om, dammig som den var. Matte mumlade något om att husse fick passa mig medans hon slocknade i sovrummet. 
                                                                             
Jag visade även husse att jag kan ösa vatten med mina tassar och nästan göra en swimmingpool av köket men dom är nog dåliga på att simma för dom verkar inte gilla vatten så mycket. Så det blir väl en uppgift jag får se som min att lära  dom det någon gång framöver. 

22/9
Idag har matte fått upp ögonen och jag ser ju nu att hon ser ut som hon gjorde den dagen hon hämtade mig. Hon ville tydligen leka för vi lekte hitta godis ute i glashuset och det gillade jag. Hon är nog inte så dum ändå när allt kommer omkring den där matten.

                                                                     

Vi gick även ut i det som är min värld igen och jäklar, den är ju ännu större än igår. Undrar vad dom gödslar den med som växer så fort. Fast inte mig emot jag älskar verkligen att ta ut mina svängar fast husse och matte skrattar mest när jag försöker visa dom mina gymnastiska övningar.

                                                                           

 Det jag däremot tänker protestera och ha ett möte om det är det där med halsband och koppel. Finns ingen anledning att jag ska ha det, då kan jag ju inte springa som jag vill, att dom inte fattar det! Ja jag tänker streta emot med allt jag kan och jag kan-var så säker!

23/9
Dagen har tillbringats i våran bil.Förena nytta med nöje och träna bilåkning + hälsa på kompisar hette det visst. Jag krävde att vi stannade lite här och där men jag börjar inse att min nya flock är tjuriga. Jag tror jag ger upp och lägger mig och sover istället.

                                                                       

 Den är inte så tokig ändå bilen, att sova i menar jag. Väl framme var jag utvilad och där fanns det varelser som jag inte trodde fanns. Visste ni att en del stackare har fjädrar istället för päls och endast två smala ben med några klor på? Ni skulle sett! Oj oj fy tusan vad glad jag är att jag är född till en riesen må jag säga.

                                                                       

Sen finns det fyrfotingar som mig men där ligger jag i lä. Stora som hus med lång svans och endast päls utefter halsen. Dessutom luktade dom väldigt illa så där ville jag inte vara, tänk om den doften sätter sig i min päls. Ja ja väl inne i bilen på väg hem igen må jag ju säga att dagen har varit spännande och lite drar jag på mina mungipor innan sömnen kommer.. Stackars fjäderfän att se ut på det där viset

24/9
Idag vaknade jag och kände mig som en tiger! Jag börjar känna mig riktigt som hemma och allt bilåkande börjar kännas i alla fyra ben. matte däremot gillar väl inte alla hyss jag gör och nämner något om att sätta gränser och jag som trodde det var enklare än så. Tror ni inte att dom förenade nytta med nöje igen när kvällen kom.

                                                             

 Nu åkte bilen åt andra hållet, till andra vänner och där har dom nog inget kylskåp. Fy tusan vad det luktade runt middagsbordet. Jag tyckte synd om husse och matte som var tvungen att äta det som dom bjöd på men dom är väldigt artiga och tackade ja till att äta det dom kallade för surströmming. Det luktade värre än fyrfotingarna med svans och man kan jag tala om. För att få något annat att tänka på anföll jag en golvmatta inlindad i plast och blötte ner köket och hoppades att dom var mer intresserade av en swimmingpool än min flock verkar vara. Det svalkar skönt att lägga sig att sova i pölen på köksgolvet. Det borde ni prova någon gång, jag somnade som en stock. På hemvägen blev det förstås bil igen och jag vill ju lägga mitt huvud i mattes famn ibland men det är bara för att hon inte ska känna sig så rädd. Jag börjar ju bli världsvan och tänker hjälpa henne att bli det med.

25/9
Sov faktiskt ganska gott inatt, behövde inte ut förrän 03.30. Matte lagade välling åt mig i tron att jag skulle somna om och jaa hon fick ju rätt. Hon vet vad hon gör min matte, jag sov till klockan åtta. Men med dom timmarna i sömn var jag ju tvungen att ta igen allihop! Så matte sa att jag skulle tröttas ut lite och satte på mig det där kopplet igen.

                                                                       

Första promenaden efter vägen blev det. Husse han blev så stolt och växte ännu högre och det bara för att jag klarade det exemplariskt. Vad trodde han egentligen? Det var ju tur jag var med för det kom en tvåbenting emot oss i rasande fart och jag var ju tvungen att stanna upp och tala om med ett skall att här är jag och jag är en riesen!

                                                                     

 Jag får nog ta i högre nästa gång för han brydde sig inte alls utan kom rakt emot oss och började klia mig. Ja ja han fick väl en puss han med då, jag kan ju inte skrämma slag på allt och alla så här i början. Matte tycker jag har varit sjögrön idag vad nu det kan betyda? På kvällen kom det en ny fyrbent kompis och hälsade på mig. Han kom ända från Sri Lanka alldeles som att det skulle vara något att skryta med. Jag kommer ju från Söderhamn jag så det så.

                                                                               

Fast det var ju enkelt att förstå honom med. Samma skall och samma lekar. Lite kul kompis faktiskt, vi röjde runt på gården hela kvällen. Härligt att leka som jag gjorde med mina syskon igen Så den här dagen har varit händelserik den med. Innan jag somnade för natten hade jag lyckats köra huvudet i trappan, kana utför källarbacken och som avslutning på dagen försökte jag övertyga husse och matte att den där swimmingpoolen nog borde bli av i köket. Det slutade med att matte stoppade i mig min älskade välling och sa godnatt!

26/9
Idag är det en stor dag. Idag har jag bestigit min stora sten ute på gården. Jag har sneglat länge nog nu så idag blev det av.

                                 

Jag hade inga problem med att ta mig upp och gissa om utsikten var läcker! Men stenen visade sig ju vara rund och det vet man ju hur det går. Jag ramlade ner förstås men nu vet jag hur jag ska göra och den utsikten vill jag uppleva fler gånger. Väl inomhus visade det sig att min lya är dubbelt så stor än vad jag trodde. Jag blev buren till en övervåning och jippi vad kul där var. En ryamatta som fastnade riktigt bra i tänderna och jag älskar teven. Vad mycket spännande det var på den, hur det nu fungerar.. Jag fick dessutom en egen plats i soffan och den var mjuk och skön.

                                                                   

 Med ett tuggben och teve satt resten av den kvällen fint men jag vägrar att gå i den trappan. Husse och matte får bära mig upp och ner om jag så kommer att väga 100 kg för den trappan är läskig!

27/9
Inatt sov jag ända till 04.30. Matte tyckte hon hade fått sovmorgon och till morgonpinkningen beundrade vi något dom kallar norrsken på himlen. Det var väl tur jag fick upp matte då så hon inte missade det. Idag har vi lekt hitta godis på täkten och det är så kul! Jag älskar verkligen att använda nosen, den kommer jag att ha mycket nytta av förutom när husse och matte hälsar på folket med surströmmingen. Då hade det nog varit bättre att varit det där tvåbenta med fjädrar. fast det vete tusan när jag tänker efter. Jag kommer att lägga in en protest inför min flock i eftermiddag. Idag har jag varit tvungen att duscha. Mot min vilja. Jag rår ju inte för att dom gör diken lite här och där som är fyllda med gyttja dessutom. Riktigt otrevligt må jag säga. Gyttjan gick väl an men det där som kallas dusch det var hemskt.

                                                                               

 Jag fäktade med alla tassar så gyttjan flög för det ska matte lära sig att duscha mig ostraffat det gör man inte. Då vore det väl ändå bättre med swimmingpoolen i köket! Senare tog vi en promenad efter vägen, den här gången hade vi sällskap av Flip – utlänningen. Han behöver tydligen lite träning han med. Jag tränade även mattes nerver, det blir så med Linus framför och mig bakom. Lite trassel får hon väl ta tycker jag.

1/10
Igår var en stor dag. Jag åkte helt själv där jag i framtiden ska vara i bilen – längst bak, bakom galler. Inte för att jag är en vilde som ska vara bakom lås och bom utan för att matte och husse säger att dom är rädd om mig och där bak är jag mest skyddad nu och i framtiden. Jag tänker ju bli en stor hund så det är tydligen bäst jag lär mig på en gång vart jag hör hemma i bilen. Linus gillar läget med, han åker bredvid på sin sida. Jag charmade matte när hon såg min svanstopp vandra runt i backspegeln, ja det är ju inte svårt att få hennes känslor att svalla, det får jag fundera på om jag kan utnyttja någon gång..
Matte säger att jag sitter på exakt samma ställe på källarbacken som Balder gjorde. Ja han var nog klok den doggen med då,

                                                                           

Här kan jag verkligen se ut över mitt nya revir och jag älskar den här platsen. Har också en ”kork ek” fast det är en rönn som jag kan sitta under och bara vara.

                                                                         

Idag är det första oktober och vi ska ta en härlig promenad i solen. Koppelträning står på schemat. Jag vill ju egentligen helst vara lös, men men man kan inte få allt här i världen. Matte utnyttjar att det är lördag och husse är hemma. Hennes nerver håller sig lugnare om Linus och jag inte trasslar in oss så mycket så idag går hela flocken förutom Oskar och Jansson ut på äventyr. 

                                                                       

10/10
Veckan som gått har gått fort säger matte, hon hinner inte med säger hon. Jag tycker jag hinner med mycket jag.. Jag började med att tukta piasava kvasten.

                                                                           

 

Den bara står där och ser så retfull ut så lite stryk ska den allt ha. Den biter ju tillbaka med när jag tuggar på den så den får skylla sig själv

                                                                           

Jag måste stanna upp i bitandet ibland för det finns fåglar här med som stör mig. Undrar just hur dom tar sig så högt upp?

                                                                               

  Matte har börjat prassla med papper, där har vi ett gemensamt intresse. Fast jag gillar att bita det i tusen bitar och hon viker det i tusen delar

                                                                           

Ett hjärta med alla hennes hundminnen och naturligtvis finns jag redan i hennes hjärta, det vet jag. Det förstår jag när hennes ögon glittrar så där kärleksfullt fast jag når upp till köksbordet nu och rycker åt mig lite av hennes servettsamling. Gapar jag tillräckligt stort så följer det med en hel hög, hon har ju så många ändå..
Mina ben börjar följa med bättre och bättre när vi är i skogen, fast jag har fyra att hålla reda på. Inget gym behövs här hos mig för träden är tillräckligt tjocka för en liten ansträngning
                                                                                   

Om inget annat går kan man ju tugga sig igenom dom

                                                                               

          

Jag har även listat ut hur man tar sig uppför trappan. Där luktar det så gott för matte tror att kattmaten är utom räckhåll för mig där. Trodde hon ja med lite övning ska vi nog bli två om den saken. Jag har vägt mig idag och har kommit upp i 11 kg!

                                                                                 

Så visst har vi hunnit med en hel del även denna veckan tycker jag.. 

14/10

Mattes mungipor är för det mesta uppåt och det är jag som står för det smilet. Ibland offrar jag mig ju lite extra som till exempel när jag handlöst kastar mig rätt ner i stora diket och måste ha hjälp upp därifrån, tala om att man gör vad som helst för att matte ska vara glad. Ja det var ju tur hon var i närheten för jag kände mig ganska liten på jorden ungefär som Linus min dvärgpudel kompis. Han kan inte ha det lätt han. Annars har jag mest känt mig som tjuren Ferdinand vid min stora sten. Jag har fått syn på alla flaxande flygfän och dom ger mig väldiga funderingar. Jag kan ligga väldigt länge, i mitt fall flera minuter och beskåda dessa konstiga varelser som kan springa fast i luften. Är fortfarande lika fundersam hur jag ska lösa det? Vore ju perfekt att kunna.
 Matte blev sjuk häromdagen och då kom Flip med flock till hennes undsättning. Vi for till en sjö där det var hur mysigt som helst. Flip och jag har verkligen kul ihop, vi har så kul så hans matte och husse nog blev lite avundsjuka för ibland så fick en av oss vara i bilen en stund.. Varför leker inte dom med lika intensivt istället? Nåja jag fick uppleva något magiskt. Jag kan gå på vatten, tro det eller ej

                                                                               

Jag visste inte att jag hade sådana magiska krafter. Lite halkigt var det men det gick

                                                                             

Ja dom två timmarna jag var på semester var så intensiva så när jag väl kom hem sa jag inte ett enda voff. Jag tvärslocknade och matte trodde jag blivit sjuk istället för hon. Semester det är jobbigt att ha
                                                                              
Måste ju visa hur mycket jag växt sen jag kom till min nya flock
   
Från den här lilla valpen 
                                                                               
Till den här imponerade storleken. Synd på bädden den är go så jag får försöka töja ut den allt eftersom. Ha det glatt på isen därute
15/10
Idag trodde jag inte mina ögon när jag kom ut på morgonen. Allt var vitt, vitt, vitt. 
                                                                              
Underligt ställe jag hamnat på. Kallt och vitt. Matte gjorde bollar av det vita och kastade till mig. Undrar om hon vet hur kallt det var att sätta tänderna i dom. Jag sa inget vov för jag ville inte såra henne när hon absolut ville leka med snöbollarna
                                                                           
Ilar, det var bara förnamnet så testa inte det vad ni än gör. Om ni nu har något av det vita vill säga. Men det som var kul var att det var vitt på min stora sten med, som att bestiga Mount Everest!
                                                                            
Under helgen blev min flock med en till medlem. Bara över en natt men ändå. Jag älskar min Sri Lanka kille. Han har dom mest ljuvliga ögon, bruna och snälla. Han vill leka med, till skillnad mot pensionären Linus som mest vill sova. Matte lämnade över vårat busande till husse. Tråkigt nog ville han ha allt stoj på en lagom nivå och vi som hade tänkt riva köket när vi ändå var igång. Nåja vi kan ligga alldeles stilla med. Husses haka ramlade ner en smula och han såg väldigt förvånad ut. 
                                                                             
Han trodde nog att han var herre i flocken och det lät vi honom tro. Vad han inte visste var att vi var ju tvungna att vila upp oss inför nästa attack. Vi hade hur kul som helst och jag önskar att den natten hade haft många fler timmar. Husse och matte var av en helt annan åsikt. Dom är lite svåra att förstå sig på ibland, dom som ingår i min flock. Ja allt varar inte för evigt och till slut for han hem till sitt. Jag är nöjd ändå, jag får vara ute i mitt härliga revir och har valt ut en alldeles egen plats som är bara min. 
                                                                                
Min matte är ju bra att ha för hon tyckte jag var så gullig och kom ut med ett fårskinn och filt så jag inte skulle bli kall om baken som hon sa. Dom är för roliga mina tvåbenta.. Som avslutning på den här dagen tog jag min vanliga runda runt huset. Å vilken chock jag fick när jag var utom synhåll för både matte och husse. När jag för en gångs skull skulle vidga mina vyer på egen hand så stog det en högrest bjässe där. Han hade ingen man och svans som dom illaluktande fyrfotingarna jag träffade förut utan en hel rad med hårda taggar. Å hjälp vad rädd jag blev. Jag vet jag är en riesen men där går gränsen!  Borta bra men hemma bäst, jag visste inte hur fort jag skulle komma hem. Aldrig har jag varit så glad att se husse som då. Vad är det som gömmer sig i skogen? Den verkar lite läskig

17/10
Mattes hörlurar är ganska hårda. Alldeles för små med för att lägga ner någon större möda på att få dom i bitar. Hon hör tydligen bara i den ena nu iallafall så mina tänder fick till det ändå. Sen sist så har jag förstått och lärt mig mycket. Dom små jamande Oskar och Jansson har en egen matplats. Fast inte numer, jag har lyckats lösa koden hur man förflyttar alla fyra benen i en trappa

                                                                         

Det som är svårare att lista ut är hur matte kan se med sina ögon i nacken. Jag förstår att det ordspråket är sant. Inte fick jag äta som jag ville och inte fick jag gå i trappen heller. Matte mumlade något om att jag var för liten och det stämmer då inte. Det här blir bra nu kan jag ta mig upp på övervåningen. Där har jag inte varit så mycket så det blir spännande att bita sönder den delen av huset med. För att få lite lugn och ro så tog matte med Linus och mig på en uttröttande promenad som hon sa. 
                                                                              
Det måste vara tråkigt för henne att ha så dålig kondition, inte tyckte jag den var uttröttande heller. Väl hemma igen så fick jag för första gången se Jansson rätt in i ögonen
                                                                                      
Jag må ju säga att på så nära håll blev jag lite spak. Dom ögonen vågade jag inte utmana fast det hade varit spännande att fått fart på han..
Mer fart fick jag på husse som inbillade sig att han kunde ta en tupplur efter jobbet
                                                                                    
Ja någon måtta får det allt vara, sover det gör vi när det är mörkt ute. Matte som nu verkade lite skakis efter dygnets alla ljusa timmar kom på att hon skulle avsluta dagen med att torka golven
                                                                               
Jag är ju inte sen i svängarna med att hjälpa till så jag tog tag i golvmoppen jag med så behövde hon inte göra allt själv. Ja ingen kan säga att dom har fått en lat hund, matte och husse. Det är jag stolt över!
20/10
Jag vill ju inte skryta men jag har faktiskt varit på semester och inte trodde jag att världen var så stor. Jag ska berätta för er att vi åkte i bilen en hel dag. Jag fick stanna flera gånger och rastas. Till slut hade jag även sovit så länge så jag hade fulla benen med spring där bak i bilen.